Sabtu, 20 September 2008

Patutlah Azalina Othman Tak Kahwin Lagi - Malaysiakini

Lama juga saya tidak mendengar cerita anak dara tua yang sorang ni apatah lagi kes yang melibatkan Parti UMNO. Nak keluar statement jauh sekali dan tak tahu kerja apa yang dia bikin. Baru hari ini terbaca kenyataan beliau, tetapi kali ini statement beliau hanyalah terarah kepada Negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat.

Beliau yang sememangnya antara menteri yang dah banyak menelan habis duit rakyat semasa menjadi menteri di KBS telah berkata kerajaan negeri pembangkang perlu sedar tanggungjawab untuk memajukan industri pelancongan bukan hanya terletak di bahu kerajaan Pusat semata-mata sebaliknya ia tanggungjawab semua pihak.

Saya ingin menegur sikap pembangkang yang menuduh kerajaan Pusat tidak melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik apabila sektor pelancongan negeri tidak berkembang.

"Sebenarnya itu tanggungjawab yang harus dipikul bersama oleh kerajaan Pusat, negeri, kerajaan tempatan dan masyarakat setempat," katanya.

Tetapi bagi saya, kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau adalah tidak jujur, mari kita sama-sama membaca kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh 2 orang YB dari PKR iaitu YB Azmin Ali dan YB Tian Chua pada hari Khamis, 29 Mei 2008

Kata mereka, "Menteri Pelancongan batalkan semua peuntukkan untuk kerajaan negeri kononnya atas alasan strategi untuk koordinasi dan fungsi". Klik sini untuk membaca selanjutnya

Jadi, alasan yang Azalina Othman keluarkan semua itu hanyalah dusta belaka bahkan ketika persoalan diajukan didalam parlimen dia pulak yang takde...yang jawab timbalan dia...memang tak boleh pakai langsung si Azalina ini....time jadi menteri di KBS dia dah bikin banyak masalah seperti pusat latihan di Britain dan CYC...Yang CYC pulak dia bikin sampai menteri KBS yang baru, Datuk Ismail Sabri pening kepala....macam ni ke yang dikatakan pandai memimpin ??..patutlah men'dara' sampai ke tua...perangai dia tu buruk yang amat...

Matematik Dan Sains Di Ajar Dalam Bahasa Melayu Tahun Depan ?? - Malaysiakini


Setelah enam tahun diselubungi dengan pelbagai desakan dan kontraversi, Program Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris ( PPSMI ) dijangka akan kembali semula kepada Bahasa Melayu mulai tahun depan.

Menurut sumber dari Kementerian Pelajaran proses kembali semula menggunakan bahasa kebangsaan sedang berjalan. Di antaranya, buku teks matematik dan Sains telah siap dicetak dalam bahasa Melayu. Di samping itu, semua Institut Perguruan seluruh Malaysia tidak lagi menggunakan bahasa Inggeris dalam sesi pengajaran di dalam kelas bagi guru pelatih yang mengambil opsyen matematik dan sains mulai tahun 2009.

Saya menyambut baik langkah kerajaan untuk kembali menggunakan bahasa kebangsaan. Walaupun bagaimanapun sudah pasti ramai pihak yang terkilan kerana projek PPSMI yang diperkenalkan semasa era kepimpinan Tun Dr. Mahathir telah menelan kos lebih RM 5 bilion.

Inilah natijahnya apabila sesuatu pelaksanaan dasar tidak dibuat secara teliti tanpa mengambil kira pandangan pelbagai pihak yang terlibat dengan dunia pendidikan. Malah pihak berkenaan hanya 'melihat sebelah mata' dan memekakkan telinga walaupun mengetahui wujud pelbagai masalah sepanjang dasar tersebut diperkenalkan seperti yang didedahkan oleh tokoh-tokoh akademik dan politik.

Bayangkan dengan jumlah wang sebanyak itu, saya yakin tidak ada rakyat di Malaysia ini yang hidup merempat tidak mempunyai rumah. Mungkin juga dengan wang sebanyak itu kerajaan boleh memberi pendidikan yang 'betul-betul' percuma kepada semua rakyat Malaysia. Jika tidak pun duit itu digunakan untuk menampung subsidi minyak untuk memastikan harga minyak tidak membebankan seperti sekarang.

sumber dari : Blog Angkasanuri

Apabila Utusan Malaysia Sudah Menjadi Alat BN - Malaysiakini

Utusan Malaysia antara akhbar tertua di Malaysia dan sentiasa menjadi bahan bacaan penduduk tempatan. Sekarang akhbar sebegini sudah tidak boleh dipercayai lagi. Rasanya lama saya sudah tidak membelinya, kalau bacapun cuma di internet sahaja. Lagi Jimat rasanya. Bayar streamyx satu bulan dengan pakej unlimitted dengan bayaran RM 60 saya dapat baca berpuluh2 akhbar, kalau beli Utusan Malaysia yang harganya kini RM 1.50 didarabkan selama 30 hari maknanya saya sudah membazirkan wang saya sebanyak RM 45.00 sebulan semata-mata untuk membaca penulisan yang penuh retorik.

Tiada niat saya untuk menghina kepada mereka yang tiada kemudahan internet tetapi bagi yang ada internet, kita sama-sama boikot dari membelinya. Akhbar ini lagi dulu memang berat sebelah dalam membawa berita di Malaysia bahkan sanggup memutar belitkan segala fakta yang sebenar. Sebagai contoh kita ambil 2 demonterasi aman yang pernah dilakukan oleh Pakatan Rakyat. Yang pertama himpunan bantahan karikatur Nabi, Utusan Melayu boleh cakap 2000 orang je sebaliknya manusia yang hadir lebih dari tu. Lagi pembohongan luar biasa yang dilakukan oleh Utusan Malaysia ialah pada himpunan Bersih, kehadiran para pendemo boleh dianggarkan lebih dari 100 ribu orang, tetapi akhbar pencacai BN ini boleh cakap hanya seramai 4000 orang je, sama dengan bilangan anggota polis yang dikerahkan untuk mengawal himpunan tersebut. Tak ke bodo namanya...Inilah bahananya kalau belajar Matematik dalam Bahasa Inggeris. Mengira pun tak tahu...

Yang pasti akhbar ini memang banyak menyeleweng dari fakta yang sebenar terutama kes-kes yang melibatkan Pak Menteri di Malaysia. Semuanya diselindungi, sebaliknya yang bersalah menjadi mangsa keadaan...Banyak bukti yang membuktikan yang akhbar Utusan ini tidak boleh digunapakai...sebab itulah para blogger semakin membanjiri dunia IT dan para pembaca akan mendapatkan sumber yang sahih dari para blogger daripada menjadi mangsa penipuan akhbar pembelit ini. Sebagai contoh blogger RPK yang dapat membongkar bahawa Rosmah, isteri kepada Najib Altantuya turut berada ditempat kejadian ketika Altantuya di bom dengan C4.Ini semua bukti untuk menggelapkan pandangan pembaca Malaysia.

Banyak contoh yang boleh diutarakan tetapi bagi saya hanya mereka yang masih menggunakan kepala lutut sahaja yang mempercayai akhbar yang karut marut ini...Yang dah tak percaya tahniah untuk mereka....selamat memboikot Utusan Malaysia....!!

Mana Janji Pak Lah Mahu Turunkan Harga Minyak - Malaysiakini

1.Harga minyak sewajarnya diturunkan oleh kerajaan bagi meringankan beban rakyat.

2.Harga minyak semasa telah berada dibawah paras USD92. Ketika harga minyak dunia USD135, rakyat terpaksa membayar RM2.70 bagi setiap seliter minyak. Sekarang ini bila harga minyak telah turun lebih dari 35% kenapa kerajaan masih mengekalkan harga pada RM2.55 . Sepatutnya harga semasa minyak dikala ini adalah pada RM2.05 dan bukannya RM2.55 sen seliter.

3.Sebab itu pandangan yang menyatakan bahawa rakyat sedang memberi subsidi kepada kerajaan ada kebenarannya.

4.Alasan terbaru kerajaan bahawa penurunan harga minyak tidak boleh dibuat tergesa-gesa disebabkan oleh kelemahan nilai ringgit berbanding dolar Amerika. Kerajaan juga harus ingat bahawa bukan semua dagangan berasaskan USD. Begitu juga dengan kadar peratus kenaikan dolar adalah amat rendah berbanding dengan peratus penurunan harga minyak dunia. Apapun perkiraannya, harga minyak sepatutnya telah diturunkan.

5.Dalam masa yang sama kerajaan juga harus menilai kembali, kesan kenaikan harga barang bila kerajaan menaikkan minyak sehingga RM2.70 tempohari. Bila harga minyak diturunkan 15 sen, harga barang kekal tinggi.

6.Inflasi barangan dalam negara kita adalah dikira berasaskan CPI (Consumer Price Index - index Harga Pengguna) pada barang-barang tertentu sahaja terutamanya barangan kawalan.

7.Kalau dulu nasi lemak RM1.00 sebungkus, hari ini RM1.20, itu menunjukkan inflasi bagi barangan tersebut adalah 20%. Begitu juga dengan roti canai, dikala minyak RM1.92 sen seliter harga sekeping roti canai adalah RM0.70. Bila minyak meningkat RM2.70, sekeping roti canai berharga RM1.00, ini menunjukkan inflasi bagi setiap roti canai telah meningkat sebanyak 43%.

8.Bila harga minyak diturunkan 15 sen tiada sebarang tanda harga barangan turut diturunkan apatah lagi barang kawalan terutamanya dengan krisis makanan dunia.

9.Sebab itu kerajaan didesak menurunkan harga minyak, dalam masa yang sama mencari mekanisme terbaik bagi memulihkan harga barangan pengguna. Subsidi, pemantauan dan semua usaha ini perlu digerakkan sebelum rakyat terus menderita dengan kesan ini.

10.Walauapapun percaturan politik yang berlaku, rakyat tidak boleh dikesampingkan, rakyat adalah sebahagian dari kerajaan yang ada. Turunkan harga minyak sebelum BN diturunkan.

Sumber dari : Blog Adly Zahari

Jumaat, 19 September 2008

Fesyen Pakaian Untuk Perjalanan Jauh - Malaysiakini

Asyik sembang politik saja, sekali sekala kena juga lari ke topik lain. Moga memberi kita semua keinsafan, apa yg kita ada hari ni semuanya hanya pinjaman, jgnlah sombong takbur dimuka bumi yang bukan milik kita.....
Lim Guan Eng Lebih Layak - MalaysiakiniSeorang kawan yang berasal dari Pulau pinang bercerita kepadaku tentang Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Beliau menyatakan, banyak cerita-cerita menarik yang berlaku pada Lim Guan eng, menyebabkan Lim guan eng kini merupakan ketua Menteri yang disayangi oleh rakyat, sama ada dari kalangan melayu, cina mahupun India.

Antara cerita-cerita itu adalah seperti berikut;

CERITA SATU

Diceritakan, Lim Guan Eng sudah ditawarkan untuk mendapat "Dato' Seri", tetapi ditolak mentah oleh beliau dengan alasan, beliau mahu jadi macam Omar Abdul Aziz. Memandangkan gelaran Dato' Seri itu tidak diterima oleh beliau, menyebabkan beliau mencadangkan gelaran itu diberikan kepada Wan Azizah yang ketika itu ahli Parlimen Permatang Pauh.

CERITA DUA

Begitujuga, penanti yang merupakan DUN timbalan Menterinya dilihat seperti kurang diambil perhatian oleh Fairus. Beliau mengetahui masalah rakyat di DUN Penanti, menyebabkan beliau telah bertindak turun padang bersama Isterinya dengan menaiki kereta estimanya yang dipandunya sendiri.

Apabila ada sebilangan rakyat Penanti bertanya tentang Fairus, beliau hanya menjawab bahawa fairus sebuk di Kuala Lumpur, walaupun pada masa itu, Fairus memang ada di Pulau Pinang pun.

CERITA TIGA


Juga, ketika beliau turun di salah satu Parlimen (tidak perlu disebut parlimen mana) yang didakwa kononnya rakyat di sana agak marah dengan YB mereka disebabkan kurang turun padang berjumpa rakyat.

Beliau telah turun di sana tanpa memaklumkan kepada sesiapa pun. Setelah keletihan berjalan mengelilingi Parlimen tersebut, beliau berehat di sebuah kedai makan melayu untuk minum teh. Sedang minum, dua orang suami isteri yang agak tua telah terperasan Lim Guan Eng, tetapi tidak menyangka bahawa ianya adalah lim Guan Eng.

Mak Cik itu berkata kepada Lim Guan eng, bahawa mukanya macam Lim Guan Eng, ketua Menteri Pulau Pinang. Sambil tersenyum Lim Guan Eng berkata, bahawa namanya memang Lim guan Eng pun.

Tanpa disedari lagi, Mak cik itu berkata lagi bahawa tak sangka dalam Pulau pinang ini, ada manusia yang mukanya serupa Lim Guan Eng dan namanya pun serupa.

Lim Guan Eng ambil Kad pengenalannya, dan memberikan kepada mak cik itu, dan tunjuk mukanya, kemudian menyebut bahawa dia memang ketua Menteri Pulau Pinang.

Mak cik dan pak Cik itu terkejut, kerana tidak disangka-sangka bahawa manusia yang mereka jumpa itu adalah Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, yang kehadiran beliau di kedai makan itu tanpa disedari oleh mana-mana orang pun, demi melihat masalah rakyat di Pulau Pinang.

CERITA EMPAT


Diceritakan juga, Lim Guan Eng pada awal perlantikan beliau menjadi Ketua Menteri, orang-orang melayu agak tidak melayan beliau dikala beliau turun padang. Memandangkan keadaan ini berlaku, menyebabkan beliau mengarahkan segala jabatan-jabatan dalam kerajaan negeri agar turun berjumpa dengan rakyat bawahan, untuk mendengar masalah rakyat, seperti masalah kemiskinan, masalah tanah tidak bergeran dan sebagainya.

Apabila segala jabatan-jabatan ini turun, menyebabkan ramailah rakyat yang turun untuk memberi aduan kepada mereka.

Dalam majlis itu, beliau berucap dan menyatakan bahawa, beliau adalah Ketua Menteri Pulau Pinang sekarang, kalau rakyat benci kepada beliau, boleh ditukar dalam pilihanraya akan datang. Tetapi sekarang, rakyat terpaksa terima beliau sebagai Ketua menteri. Dan kini, kedatangan beliau adalah untuk mendengar masalah rakyat, dan beliau akan berusaha segala kemampuan yang boleh untuk menyelesaikan masalah rakyat disitu.

CERITA LIMA

Dalam pemerintahan di Pulau Pinang, beliau agak memanjakan orang melayu berbanding bangsa dia sendiri.

Ini dapat dibuktikan dengan tindakan beliau berjumpa dengan masyarakat melayu, dan menyatakan bahawa beliau mahu hidupkan balik sekolah agama rakyat di Pulau pinang, tetapi dalam masa yang sama, beliau mahu hidupkan sekolah untuk orang cina dan India. Kalau orang melayu tidak izinkan beliau bangunkan sekolah untuk orang cina dan India, maka sekolah agama rakyat pun dia tak mahu majukan.

CERITA ENAM

Dulu Mat sabu ada bercerita bahawa beliau pergi berjumpa dengan Lim Guan Eng di Pulau pinang. Asal pertemuan hendak dibuat di kediaman Rasmi ketua Menteri, tetapi di tolak Lim Guan Eng. Kemudian Lim Guan Eng mencadangkan agar pertemuan itu dibuat di salah sebuah kedai mamak di Pulau Pinang, tetapi di tolak oleh Mat sabu. Yang akhirnya, pertemuan itu berlaku di rumahnya yang asal, iaitu di rumah kediamannya sebelum dia menjadi Ketua Menteri lagi.

Dalam pertemuan itu, Mat Sabu menyebut bahawa Lim guan Eng semuanya sudah bagus, mengikut cirri-ciri pemerintahan Omar bin Abdul Aziz, cumanya beliau agak kekurangan disebabkan beliau tidak masuk islam lagi.

Mendengar kata-kata Mat Sabu itu, lim Guan Eng menyebut, "tunggu ayah saya mati dulu".

PENUTUP

Cerita-cerita Lim Guan Eng ini, mengingatkanku kepada kejadian yang berlaku pada ayahku sendiri, yang ketika itu aku baru darjah empat.

Ayahku seorang bilal surau ketika itu, tetapi masih lagi "bermazhab UMNO". Setelah selesai azan, beliau melihat seorang tua sedang menunaikan solat sunat, yang mukanya seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Ayahku tidak menyangka demikian, kerana kedatangan beliau pada ketika itu dengan berpakaian Jubah, berserban dan menaiki kereta biasa sahaja.

Setelah solat fardu ditunaikan, ayahku bertanya kepada orang tua itu, bahawa mukanya macam Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Orang tua itu terus berkata, memang dia adalah Nik Abdul Aziz, menteri besar Kelantan.

Mendengar itu, ayahku terus cium tangan Tuan Guru Nik Aziz, dan kini Alhamdulillah, ayahku bukan lagi orang UMNO (melayu harbi) lagi, tetapi seorang berkeahlian PAS.

Keadaan ini amat sama berlaku pada Lim Guan Eng, yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang.

Kalau kita hadiri ceramah pada 15 september di Stadium Kelana Jaya baru-baru ini, kita akan dapat lihat perbezaan antara pemimpin-pemimpin parti berucap pada malam itu.

Wakil dari PAS tidak sepatah pun bercakap tentang islam pada malam itu, tetapi yang peliknya, Lim Guan Eng seorang sahaja yang menyebut bahawa "kita mahu kerajaan yang bertawakkal kepada Tuhan dan kerajaan yang melaksanakan Amar Ma'ruf, Nahi Mungkar".

Melihat kepada karisma Lim Guan eng, padaku, kalau Lim Guan Eng masuk islam, orang yang lebih layak Menjadi perdana Menteri bukan Anwar Ibrahim juga Tuan Guru Haji Abdul hadi, tetapi Lim Guan Eng, itu pun kemungkinan ketika itu nama beliau adalah "Muhammad Lim Guan Eng".

SekianWallahu 'Alam

Al-Bakistani
One-G Al-Bakistani

MT UMNO Sendiri Pun Tak Yakin Dengan Pak Lah - Malaysiakini

MT UMNO sendiripun mendesak agar Pak Lah tidak bertanding sebagai Presiden. Nampak sangat yang mereka semua tidak yakin dengan kredibiliti yang ada Pak Lah sebagai seorang Presiden UMNO. Alangkah malunya jika seorang Presiden didesak oleh MT nya sendiri daripada bertanding mempertahankan jawatannya.

Menurut sumber dari Malaysiakini, Pak Lah didesak berikutan tidak akan mendapatkan pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatan presiden. Sedihnya saya melihat situasi Pak Lah yang dilanda ribut taufan sekarang ni. Satu persatu bala menimpa beliau di dalam bulan Ramadhan yang cukup berkat. Awal Ramadhan dengan kes Ahmad Ismail, lepas tu Sanglang menjadi milik PAS dan Dun Manir kekal kepada Ustaz Harun Taib. La ni dapat pulak berita mengharukan apabila ahli MT sendiri minta beliau jangan bertanding. Kesian, kesian....

Untuk makluman, seramai 193 bahagian Umno akan membuat pencalonan bagi jawatan presiden, timbalan presiden, naib presiden serta kerusi MT untuk bertanding dalam pemilihan parti Disember depan.

Abdullah memerlukan 30 peratus atau 58 pencalonan dari bahagian untuk layak bertanding jawatan presiden. Sebelum ini beliau memegang jawatan presiden tanpa bertanding.

Kesimpulannya, Abdullah perlu meletakkan jawatan perdana menteri lebih awal daripada 2010 jika ia gagal mendapat sokongan 58 pencalonan dari 193 bahagian UMNO untuk pencalonan sebagai Presiden UMNO...Alahai, makin botak la kepala kamu selepas ini Pak Lah......Mungkin inilah balasan awal dari Allah untuk beliau kerana mengingkari arahan Allah S.W.T sewaktu berada dikedudukan yang tertinggi di Malaysia....

Teresa Kok Kini Di Bebaskan - Malaysiakini

Akhirnya setelah seminggu Teresa Kok ditahan dibawah ISA, kini beliau sudah dibebaskan. Beliau antara tiga orang yang ditahan minggu lalu bawah kontroversi itu selepas penangkapan editor Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng.

Tan dibebaskan Sabtu lepas, sementara Raja Petra masih ditahan. Teresa ditahan untuk siasatan berhubung tuduhan melarang laungan azan di dua masjid, penggunaan tulisan jawi pada papan tanda dan laporan polis terhadapnya oleh beberapa pertubuhan Islam, termasuk Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Anwar Bakal Di Tahan ISA ?? - Malaysiakini

Seribu satu kemungkinan akan berlaku kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan wujud desakan dan kebimbangan di kalangan pemimpin BN berikutan kenyataan DSAI yang semakin mengancam kuasa dan pengaruh kerajaan BN. Mengulas sidang akhbar dan desakan DSAI semalam, Perdana menyifatkan DSAI sebagai ancaman kepada Negara.

Beliau juga menyifatkan Anwar sebagai "satu ancaman kepada ekonomi dan keselamatan negara".

"Saya tidak akan nyatakan apakah rancangan saya," katanya ketika ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan terhadap Anwar.

Mungkinkah alasan keselamatan Negara digunakan untuk menahan DSAI di bawah ISA. Apa –apa kemungkinan, sama-sama kita nantikan. Tempoh 24 jam ini semakin mendebarkan.

sumber dari: blog Angkasa Nuri

Pak Lah Dah Tiada Pilihan - Malaysiakini


1. Hari ini Pakatan Rakyat melangkah setapak lagi. Setelah Pak Lah menolak proses pertemuan peralihan kuasa melalui perbincangan, maka PR mengemukakan cadangan agar diadakan sidang parlimen tergempar. Tujuannya satu, membincangkan undi tidak percaya kepada PM.

2. Parlimen adalah medan terbaik memperbetulkan kekusutan politik. BN boleh membuktikan mereka masih punya Majoriti atau PR juga boleh membuktikan mereka telah berjaya memperoleh majoriti.

3. Walaupun ditolak Pak Lah, namun yang pasti Pakatan Rakyat tetap telah menunjukkan jalan demokrasi dan kepatuhan kepada perlembagaan. Proses peralihan kuasa mesti dibuat berlandaskan undang-undang negara.

4. Langkah yang ditunjukkan Pakatan cukup menarik, dari satu episod kepada satu episod. 13 Oktober parlimen akan bersidang semula. Apakah peralihan kuasa mencecah tarikh tersebut, atau Pak Lah terpaksa tunduk kepada kehendak Rakyat sebelum tarikh tersebut.

5. Ramadhan kali ini benar-benar menguji kesabaran kita. Kalau 50 tahun kita boleh bersabar, inikan pula seminggu, sebulan ataupun setahun. Kesabaran akan jadi penentu samada kita berjaya ataupun gagal.

6. Pak Lah sudah tidak punya banyak pilihan. PR menuntut peralihan kuasa, UMNO dan BN juga menuntut peralihan kuasa. Terpulang kepada Pak Lah untuk memilih diantara kuasa, keluarga atau kepentingan Rakyat.

sumber : Blog Adly Zahari

Sekali Lagi Pak Lah Kena Ketuk Dengan Che Det - Malaysiakini

Ingatkan dalam bulan puasa TDM mungkin nak 'slow'kan aktivitinya untuk mengetuk Pak Lah, rupanya tidak. TDM ni makin tua makin menjadi pulak sengat dia. Yela, dari satu persatu dia tembak Pak Lah. Kali ini beliau 'mengejek' Pak Lah yang tidak pandai menguruskan kewangan Negara. Ini semua gara-gara Pak Lah menukar jawatan beliau sebagai Menteri Kewangan dengan Najib Tun Razak dan porfolio utk Menteri Pertahanan disandang oleh Pak Lah.

TDM juga menegaskan bahawa Najib akan disalahkan jika beliau tidak menguruskan ekonomi dengan baik dan disebalik kes ini TDM juga berkata, negara akan menghadapi saat kritikal dalam ekonominya ekoran apa yang berlaku di Amerika Syarikat, terutama kes muflis Lehman Brothers dan langkah menyelamatkan syarikat insurans AIG membabitkan AS$85 bilion.

Jadi, TDM sendiri pun tak cakap DSAI sebagai pengancam ekonomi negara sebaliknya seperti yang saya nyatakan dalam artikel saya sebelum ini dan sebaliknya ia berpunca dari tindakan 'bodoh' dan 'lembik' Pak Lah menangani situasi ini.

Isu ekonomi Malaysia yang dibangkitkan oleh Pak Lah hanya untuk menyelamatkan beliau sahaja dari terus dihentam serta menyemgunyikan kelemahan beliau. Jadi dalam permainan ini Najib pula yang bakal menjadi mangsa. Ha ha ha, elokla sangatlah, bak kata si Abdul Wahub dalam cerita Tiga Abdul, "dah penyamum jual si penyangak, bagus sangatla tu."

Kenapa Tidak Boleh Berjumpa ? - Malaysiakini

Saya merujuk kepada laporan Berita Harian ruangan Nasional halaman 14 berhubung kenyataan DS Mohd Ali Rustam (DSMAR) mengenai rancangan DS Anwar Ibrahim (DSAI) untuk bertemu PM. Kenyataan ini dikeluarkan selepas beliau menghadiri majlis berbuka puasa dan penutup Tilawah Al-Quran Gerakan Belia 4B Perak di Ipoh.

i. ia perbuatan sia-sia.

ii.'dia boleh cakap dalam Parlimen...nak jumpa (PM) sana-sini adalah buang masa.'

iii.'dia parti pembangkang...kita (kerajaan) nak buat kerja, jadi tiada masa nak melayan dia saja.'

iv. 'dakwaan Anwar hanya omongan kosong kerana beliaulah yang sebenarnya menggunakan agama untuk kepentingan parti.'

Komen.
DSMAR adalah Ketua Menteri Melaka dan Naib Presiden Umno. Beliau pemimpin kerajaan dan parti. DSAI adalah Ketua Pembangkang dalam sistem kerajaan demokrasi berparlimen Malaysia dan Ketua Umum PKR. Sesuai dengan jawatan tersebut, apa-apa perkara berkaitan dengan rakyat yang dibawa oleh pemimpin parti yang tidak mengetuai kerajaan atau pembangkang (perkataan politik yang dianggap negatif dalam kalangan BN), dalam konteks sebuah kerajaan, sepatutnya ia tidak boleh dianggap sebagai perbuatan sia-sia apatah membuang masa oleh seorang pemimpin sebuah kerajaan. Perlu diingat, DSAI mewakili suara 49% undi popular rakyat ketika ini, BN tiada majoriti 2/3 dalam Parlimen dan Pakatan Rakyat sedang menguasai lima kerajaan negeri.

DSMAR kerap keluar negara khususnya ke Eropah, Amerika Utara dan Amerika Latin mencari pelaburan asing terutama dalam sektor pelancongan. Kalaupun tidak mahu belajar daripada kerajaan Kelantan pimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, beliau sepatutnya mempelajari perjalanan politik demokrasi di negara-negara maju di benua Amerika dan Eropah itu, khususnya berkaitan dengan hubungan politik parti yang memerintah kerajaan dengan pembangkang. Hanya pemimpin yang sombong dan angkuh sahaja yang menganggap setiap pertemuan dengan lawan politiknya sebagai perbuatan sia-sia dan membuang masa.

DSAI dan PR telah memperkatakan banyak perkara yang membabitkan ketidakselesaan hidup rakyat pada hari ini. Kalau kita membaca laporan akhbar, saban hari kita menatap wajah sayu keluarga susah lagi miskin menyambut Syawal yang bakal menjelang. Ia kesan kenaikan harga minyak, isu rasuah, laporan audit tentang ketirisan wang negara, keselamatan dan banyak lagi. Tidakkah tersentuh dengan rintihan rakyat itu? Ataukah menganggap pertemuan itu, jika berlaku, memang usaha yang sia-sia dan membuang masa sebab kerajaan BN memang tidak mahu mendengar apa-apa keluhan rakyat yang datang dari suara Ketua Pembangkang? Alasannya, sibuk konon. Kami mahu tahu sibuk dengan urusan apa? Salahkah kalau sibuk kerana berbincang demi kesejahteraan rakyat?

Ketidakterbukaan beliau memang telah dikenali pejuang politik pembangkang hatta Umno di Melaka. Tidak mesra rakyat yang menyokong pembangkang adalah sifatnya.

Menggunakan agama untuk kepentingan politik? Eh! Bukankah beliau bercakap selepas majlis tilawah Al-Quran? Memperkenalkan Islam Hadhari dan menghabiskan ratusan juta wang rakyat kerananya, itu bukan menggunakan agama demi kepentingan politikkah? Inilah penyakit fahaman sekular yang melanda pemimpin nombor satu Melaka.

Malang bagi rakyat Melaka yang 600 tahun dahulu pernah menjadi kerajaan Islam tersohor di rantau Nusantara ini. Sultan Muhammad Syah dan sultan-sultan selepas baginda, menggunakan Islam sebagai asas kepada pengembangan wilayah politik, empayar, dakwah dan ekonomi Melaka pada abad ke-15 dahulu. Umno perlu sedar bahawa kamu diamanahkan mewarisi pentadbiran negeri yang keluasannya hanya sebesar sekarang. Apa salah menggunakan agama sebagai panduan berpolitik dan berusaha mencapai cita-cita perjuangan Islam menerusi politik? Bukankah ia diajar oleh Rasulullah s.a.w dan disuruh menjadi pegangan untuk tidak sesat dalam kehidupan dunia serta keselamatan di akhirat? Kalau tidak mahu menggunakan agama, nak gunakan apa? Wang? Akal? Itulah bahana yang melanda kamu sekarang! Tidak sedar lagikah? Inilah akibat apabila Islam dipisahkan dalam kehidupan dan pemerintahan.

Rakyat Melaka dan para pejuang sekalian, ingat! Menjelang tahun 2011 nanti, genap 500 tahun(1511-2011) tumbangnya empayar Islam Melaka, bukan Kerajaan Melayu Melaka sebagaimana yang dicatat dalam buku sejarah kini. Bangkit dan mara wahai para pejuang!

sumber : Cikgu Azrin

Pak Lah Tak Sedar Dia Yang Lembik !! - Malaysiakini

Apabila Pak Lah mula mengaitkan DSAI merupakan ancaman kepada kejatuhan ekonomi negara adalah satu langkah yang tidak relevan apatah lagi beliau merupakan orang no.1 terpenting di dalam kerajaan Malaysia.

Menurut Pak Lah di dalam kenyataan beliau di dalam Utusan Malaysia bertarikh 18 Sept 2008, tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim menguar-uarkan penubuhan 'kerajaan baru' yang tidak menjadi kenyataan semalam bermotif untuk melingkupkan ekonomi negara.

Bagi saya, Pak Lah yang sebenarnya pelingkup sebenar ekonomi negara, kenapa sekarang menuding jari kepada Anwar ?? Adakah Pak Lah sudah kekeringan idea ?? Wajah Pak Lah yang sebelum ini nampak ceria kini dah mula muram dan suka marah-marah...Sian ngan Pak Lah, tapi apa boleh buat coz semua ni berlakupun bukan kehendak dia tapi kehendak menantu dia yang beliau sayangi.

Saya bukanlah pakar ekonomi, tetapi bagi saya kejatuhan ekonomi di Malaysia tiada kena mengena dengan DSAI sebaliknya ia berpunca dari Pak Lah sendiri. Sejak Pak Lah menjadi PM, semua gerak kerja jadi lembap, Rasuah meningkat terutama dikalangan pimpinan, harga barang naik melambung, minyak pulak berapa kali naik, pemimpin yang korup lagi bertambah malah tidak dikenakan tindakan, amalan 'kronisme' yang tidak dapat dibendung, kadar jenayah yang semakin meningkat dan banyak lagi. Ini semua berpunca dari sifat Pak Lah yang 'LEMBIK' dalam melaksanakan urusan negara.

Kegagalan BN dalam PRU 12 adalah melibatkan seperti perkara-perkara diatas. Ini juga berkaitan dengan ketidakstabilan ekonomi negara. Yela, kalau negara dah macam tongkang pecah, pelabur mana yang mahu datang pelabur ?? Untuk ini Pak Lah yang seharusnya bertanggunghjawab...jangan pandai-pandai meletakkan kesalahan pada orang lain..akibat dah tertangguh beban, kau serahkan jawatan Menteri Kewangan pada Najib, biar segala najis-najis yang kamu tinggalkan mudah kamu calit pada Najib..hebat sungguh politik kamu Pak Lah...saya tunggu kejatuhanmu Pak Lah, terutama menantu kamu yang lagi tidak berguna Khairy 'Beruk' Jamaludin..

Khamis, 18 September 2008

Blogger Semakin Di Ancam - Malaysiakini

Untuk tahun ini sahaja sudah beberapa orang blogger yang ditahan polis dengan alasan memberikan ancaman kepada Negara. Bermula dengan blogger Cucu Mat Kilau, Bang Bakar 'Penarik Beca', RPK dan latest bro. Syed Azidi Syed Abdul Aziz (kickdefella).

Menurut isterinya Bariah Ishak, suaminya ditahan di bawah Akta Hasutan.

Syed Azidi, menurut polis, akan dibawa ke Kuala Lumpur kerana laporan terhadapnya dibuat di sana.

Pada 23 Ogos lalu, Syed Azidi (di bawah tajuk Siasat Kickdefella Dibawah Akta Hasutan) telah menulis bahawa laman web pro-Umno telah mendesak supaya beliau disiasat di bawah Akta Hasutan.

Blogger tersebut mencetuskan kontroversi baru-baru ini selepas melancarkan kempen di talian supaya bendera Malaysia dikibarkan terbalik dan isu mendatangkan kemarahan Pak Lah.

Yang pasti blogger sudah menjadi satu ancaman kepada Kerajaan BN dan mereka akan menggunakan pelbagai cara untuk menakutkan para-para blogger agar tidak mengkritik kerajaan. Bagi saya, kalau dah benda tak betul kenalah kritik..kalau tegurpun bukannya nak dengar..lagipun kehadiran blogger-blogger inipun sekadar meluahkan pandangan peribadi..takkan baru pandangan peribadi dah takut ???

Pak Lah Sebenarnya Pengancam Ekonomi Negara - Malaysiakini

Saya ambil dari ruangan komen di dalam blog ini. Fikir-fikirkanlah...

Kalau le Anwar tu ancaman kepada ekonomi, makanya Pak Dol ngan kabinetnya memang "komunis" ekonomi le. :?: Cth harga minyak semasa:

1 barrel (tong) = 159 liter
1 USD = RM 3.45 (semasa)


Harga minyak dulu = USD145 x 3.3 (masa naik) / 159 liter = RM3 – (Subsidi) RM0.30 = RM2.70

Harga Minyak Semasa = USD92.7 per tong
Nak senang kira = USD93 x 3.45 (Rate semasa) / 159 liter = RM2 – RM0.30 (Subsidi) = RM1.70

Kita bayar = RM2.55/liter
Harga tanpa subsidi = RM2.00/liter

Kerajaan penaya :angry: kita = RM0.55 per liter.

Sekarang cakap siapa yang MENGANCAM ekonomi RAKYAT pulak? :!: :!:

sumber dari :
raktamrittika

Apa Motif Pak Lah Tukar Jawatan Dengan Najib ?? - Malaysiakini

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini (semalam) telahmenyerahkan jawatan Menteri Kewangan kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak berkuat kuasa serta-merta sebagai sebahagian daripada proses peralihan kuasa yang dipersetujui pada 2010.

Berkuat kuasa serta-merta juga, beliau mengambil alih jawatan Menteri Pertahanan daripada Najib.

Bagi saya, Pak Lah ada motif tertentu dalam proses pertukaran jawatan tersebut dan yang pasti Pak Lah mahu memastikan yang beliau berkuasa dengan lebih lama dalam politik BN dan Najib bakal terperangkap dengan permainan yang direka oleh Pak Lah. Saya pasti pertukaran jawatan tersebut tentu ada kaitan dengan KJ, jika tidak kenapa baru semalam beliau berani mengumumkan untuk bertanding jawatan sebagai Ketua Pemuda UMNO Malaysia ?? Yang pasti ini salah satu usaha yang terancang oleh Pak Lah dan KJ untuk menjerat Najib.
Mungkin sahabat sekalian boleh baca disini untuk melihat tafsiran dari sahabat ini.

Untuk itu, adalah tidak mustahil ia perkara yang dirancang dan saya merasakan isu peralihan kuasa pada tahun 2010 hanyalah gimik Pak Lah semata-mata dan yang pasti Pak Lah akan mencungkil rahsia demi rahsia Najib apatah lagi kes pembunuhan Altantuya pula disabitkan dengan adanya Rosmah ditempat kejadian. Ini sedikit sebanyak telah menjahanamkan karier Najib sebagai seorang ahli politik. Tanggapan saya, Pak Lah masih lagi mahu berkuasa sebagai PM di Malaysia dan yang pasti dia akan usahakan agar jawatan PM diturunkan agar ia menjadi milik KJ. Najib ?? bakal terlopong dan karier politik beliau sudah hampir untuk dikuburkan..

Selasa, 16 September 2008

Anwar Tidak Umum Senarai Yang Akan Lompat - Malaysiakini

SELESAI sidang media Ketua Pembangkang di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Petaling Jaya sebentar tadi menyaksikan teka-teki perubahan kerajaan yang diwar-warkan masih belum menjadi kenyataan.

Pakatan Rakyat mahu menemui Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi terlebih dahulu berhubung pelan sasaran mereka membentuk kerajaan baru persekutuan.

KLpos yang mengikuti sidang media tersebut secara langsung menerusi justin.tv mendapati Datuk Seri Anwar masih berteka-teki dengan dakwaannya berkenaan dengan ahli parlimen Barisan Nasional yang akan menyeberang ke Pakatan Rakyat.

Menurut Anwar, beliau tidak mahu peristiwa 8 Mac lalu berulang di mana peralihan kuasa di Selangor dan Perak tidak berlaku dengan aman.

Anwar mendakwa ada dokumen-dokumen kerajaan dihapuskan pada 8 Mac lalu ketika pakatan pembangkang berjaya mengambil-alih kedua-dua negeri tersebut.

Anwar juga tidak mengumumkan nama ahli-ahli Parlimen BN yang didakwa mahu melompat parti itu sebagaimana dijangkakan sebelum ini.

Sidang media tersebut diakhiri dengan soalan bertalu-talu dari wartawan dalam dan luar negeri.

Semalam Anwar yang berucap di hadapan kira-kira 12,000 penyokong di majlis sambutan Hari Malaysia ke-45 di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, di Kelana Jaya.

Anwar juga mendakwa satu pertemuan akan diadakan dengan Perdana Menteri nanti untuk membincangkan perkara berkaitan dakwaan beliau mengenai peralihan kuasa.

Beliau juga menggesa kedua-dua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) iaitu exco kerajaan negeri Selangor yang juga Anggota Parlimen Seputeh, Teresa Kok, dan pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dibebaskan.

"Untuk pertahankan negara yang bebas, bukan dicengkam oleh undang-undang yang zalim. Kalau kita (Pakatan Rakyat) memerintah, saya janji ISA akan dimansuhkan dan tahanan politik dibebaskan," katanya.

Dalam pada itu, beliau juga berjanji akan mengangkat martabat bahasa Inggeris dan bahasa Cina kerana Malaysia akan hebat jika dapat menguasai kedua-dua bahasa tersebut.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Setiausaha Agung PAS, Kamaruddin Jaafar, Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli dan Naib Presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

Sanglang Milik PAS, Tiada Pilihanraya Kecil - Malaysiakini

Tahniah dari saya kepada YB Ustaz Hashim Jasin kerana diumumkan pemenang di Dun Sanglang untuk penggal ketiga berturut-turut. Alhamdulillah ini semua rezeki di dalam bulan Ramadhan. Langkah kedua kemenangan selepas kemenangan DSAI di Permatang Pauh baru-baru ini.

Menurut dari sumber Malaysiakini, panel tiga orang hakim sebulat suara memutuskan kerusi itu dimenangi wakil rakyat itu, yang juga pesuruhjaya PAS Perlis, dan kemenangan calon BN Abdullah Hassan pada 8 Mac lalu dibatalkan serta pilihanraya kecil seperti yang diwar-warkan sebelum ini tidak perlu diadakan.

Jadi di Perlis 2 kerusi Dun sudah menjadi milik Pakatan Rakyat. Moga dengan ini, kalian semua akan bekerja dengan lebih keras dalam mempertahankan dan seterusnya merampas negeri Perlis daru pentadbiran Barisan Nasional. Kepada rakan-rakan seperjuangan di Melaka, jangan putus asa...teruskan perjuangan untuk meraih kemenangan di dalam PRU akan datang...

silembiks : Petisyen yang UMNO kemukakan untuk dun Manir juga ditolah oleh mahkamah dan Ustaz Harun Taib kekal dengan jawatannya...satu lagi kemenangan Allah berikan di dalam bulan Ramadhan yang penuh berkat ini....

Zahid Ibrahim Dah Tahu Yang Kapal BN Dah Nak Karam - Malaysiakini

Zaid Ibrahim pun tahu yang kerajaan BN bakal musnah. Jika tidak takkan la dia berani meletakkan jawatan. Offer dari Pak Lah untuk dia berehat seketika pun ditolak pasal mungkin beliau dapat menjangkakan apa yang berlaku selepas ini.

Jadi tiada makna beliau untuk kekal bersama dengan kerajaan Hadhari ini kerana dia pasti jika 916 tidak berjaya tetapi ada tarikh lain yang bakal menanti, cuma pemimpin UMNO dan BN yang lain masih lagi berada didalam khayalan.

Apa-apa hal sekali lagi saya ingin mengucapkan tahniah kepada Zahid Ibrahim diatas kesanggupan beliau menegakkan kebenaran dalam menentang penggunaan ISA kepada orang awam..Semoga Allah sahaja dapat membalas budi baik Senator Zahid Ibrahim...Jadi sekali lagi saya menyeru agar parti yang relevan untuk Zahid Ibrahim ialah PAS @ PKR...Jadi fikirkanlah dimana halatuju anda selepas ini....

Ali Rustam Yang Gila Publisiti - Malaysiakini

Ntah jin mana yang merasuk Ali Rustam tidak saya ketahui..Beliau yang sememangnya antara pimpinan kanan UMNO yang tidak cerdik hari ini membidas kenyataan Anwar yang mahu berjumpa dengan Pak Lah. Menurut Ali Rustam, perancangan DSAI untuk berjumpa dengan Pak Lah hanyalah sia-sia.

Pelik saya, kenyataan yang remeh macam ni pun Berita Harian nak keluarkan. Lainlah kalau bercakap soal masyarakat tapi sebaliknya perkara yang dia rasa tidak memberi makna dia nak beritahu. Nampak sangat Ali Rustam ni semakin gila dengan publisiti. Saya tahu, ni semua berkaitan dengan hasrat beliau yang mahu mengekalkan jawatan beliau sebagai Naib Presiden UMNO. Tapi jangan bimbang Ali, hasrat kamu tidak akan berjaya apatah lagi kamu akan berdepan dengan banyak persaingan untuk perebutan jawatan Naib Presiden.

Cukuplah sepenggal kamu sebagai Naib Presiden, lagi lama kamu memegang jawatan tu, makin menyusahkan UMNO. Kamu bukannya ada 'function' sebaliknya hanya pandai membodek dan membazirkan wang rakyat....Orang macam ni sepatutnya disingkirkan sahaja....tak membawakan hasil langsung kepada pembangunan negara...Baru handle negeri Melaka hutang dah bertimbun-timbun, apatah lagi jika beliau memegang jawatan sebagai Menteri Kabinet...ntah apa yang akan jadi dengan Malaysia ini agaknya....Silap-silap haribulan lagi teruk daripada Pak Lah....Cukup-cukuplah, jangan nak raih publisiti murahan lagi....

Apa Jua Berlaku, Pakatan Rakyat Pasti Dapat Membentuk Kerajaan Baru - Malaysiakini


Isu pengambilan kuasa PR kepada BN pasti ia akan menjadi kegusaran buat Pak Lah apatah lagi DSAI ingin bertemu dengan beliau bagi membincangkan isu ini. Yang pasti keadaan sebegini boleh membuatkan Najib berputih mata.

Jika menurut sumber dari akhbar milik kerajaan terutama Utusan Malaysia, mereka akan menafikan setiap perkara malah mendakwa isu 916 merupakan provokasi dari DSAI, tetapi perlu ingat, apa yang dinafikan itulah yang bakal menjadi kenyataan. Yang pasti Pak Lah sememangnya sudah berbohong kepada rakyat berkenaan dengan isu ini. Pak Lah yang dibawah pemerintahannya yang lembik masih belum mampu mengubati masalah dalam yang semakin meruncing melanda UMNO. Ditambah pula penyakit yang belum sembuh itu melarat ke semua pucuk pimpinan sehingga ke peringkat AJK Bahagian. Bagi saya, ini merupakan satu pengajaran untuk Pak Lah tetapi itulah, Pak Lah tetap Pak Lah...beliau masih belum ada kesedaran walaupun sudah ramai orang menolak beliau sebagai pemimpin....

Untuk Pak Lah, cukup-cukuplah tempoh 4 tahun kamu memerintah Malaysia..tiada hasil yang membanggakan, melainkan kamu hanya mengaut kekayaan untuk kroni-kroni kamu terutama dengan pembabitan anak dan menantu kesayangannya....Amat Malang kepada ahli-ahli atau penyokong UMNO dan BN yang sememangnya dari kalangan mereka merupakan insan yang cerdik pandai, tetapi hakikatnya mereka masih buta melihat kemusnahan yang UMNO dan BN bawa semasa lebih 50 tahun mentadbir Malaysia...

Pastinya, detik Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan bakal mucul tak lama lagi walaupun 916 dikaikan dengan kegagalan tetapi sudah ada bukti yang menunjukkan MP dari BN sudah mula berpaling arah dan melompat ke Pakatan Rakyat...Kini kapal UMNO dan BN semakin bocor dan tunggu masa hendak tenggelam....malah penumpang-penumpang yang masih setia dengan kapal tersebut bakal akan mati kelemasan....

silembiks : walaupun ada pandangan -ve berhubung isu MP dari BN melompat ke Pakatan Rakyat tetapi bagi saya ia tetap tindakan mulia berikutan mereka inilah antara MP yang benar-benar memperjuangkan hak rakyat cuma kebebasan mereka disekat selagi mereka bersama dengan Barisan Nasional

Siapa Yang Sebenarnya Memperbodohkan Rakyat, Khairy atau Anwar ?? - Malaysiakini


Dalam keadaan terdesak semua pemimpin BN tampil mengeluarkan kenyataan tetapi malangnya, kenyataan yang dikeluarkan banyak yang bercanggah sesama sendiri dan ini menunjukkan bahawa tiada kesefahaman di dalam pucuk kepimpinan BN. Mmm patutla dah nak karam Barisan Nasional..

Terkini si Khairy 'beruk' Jamaludin yang juga menantu kesayangan Pak Lah telah tampil untuk mengeluarkan kenyataan. Klik disini untuk membaca artikel berkenaan...Beliau yang sebelum ini menggelar para pendemo sebagai 'beruk-beruk dijalanraya' mendakwa penubuhan kerajaan pada 16 September ini bukan sahaja menyebabkan rakyat tertanya-tanya kebenarannya tetapi juga memberi kesan negatif kepada ekonomi negara.

Alahai macam-macam alasan kamu Khairy, saya tahu Khairy yang kamu sebenarnya risau berkenaan isu 16 Sept. Almaklumlah jika DSAI dan jadi PM, mana ada change untuk kamu mencipta rekod untuk menjadi PM termuda dalam sejarah Malaysia. Tapi bagi saya memang jantan ni tak layak. Kalau dalam ceramah dia pun perkataan bebaur lucah pun selamba dia sebut. Nampak sangat tak malunya dia. Macam ni nak angkat sebagai pemimipin.? Kalau bukan Pak Lah jadi PM dah lama rasanya dia xjadi Naib Ketua Pemuda UMNO...

Bagi saya kamu sebenarnya yang memperbodohkan rakyat. Rakyat dah tahu yang UMNO dan BN sememang Parti yang sudah dipenuhi dengan kudis yang sudah bernanah serta ada yang sudah membusuk tetapi tidak diubati. Sebagai contoh, Pilihanraya kecil di permatang Pauh sudah menjadi bukti dan slogan 'Pade Doh' anda di Kelantan telah menjerat anda. Masih butakah kamu.. Sia-sia belajar sampai di Oxford tetapi kepala otak kamu rupa-rupanya terletak di kepala lutut...

Seperkara lagi, kalau bukan Pak Lah tentu manusia kat Malaysia ni tak kenal siapa dia Khairy Jamaludin, kalau kambing jantan ramailah kenal....

silembiks : Politik KJ bakal berkubur jika Pak Lah turun taktha.....selepas ini musnahlah kerajaan 3 beranak....

Siapa Lagi Selepas Zahid Ibrahim ?? - Malaysiakini

Baru semalam saya memberikan komen berkenaan isu Zaid Ibrahim yang akan meletakkan jawatan sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri berhubung dengan penggunaan ISA yang masih menjadi amalan dalam kerajaan Barisan Nasional dan pada hari ini ia telahpun menjadi kenyataan dimana menurut dari beberapa sumber berita pada hari ini, Zahid Ibrahim yang juga ketua Umno bahagian Kota Bharu telah menghantar surat tersebut di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya kira-kira jam 2 petang.

Tahniah kepada Zahid diatas keberanian anda dalam menegakkan sesuatu perkara. Perkara sebegini sebenarnya jarang berlaku kepada mana-mana pemimpin UMNO tetapi Zahid sudah membuktikannya. Tak dapat saya ramal samada ini taktik berikutan kegagalan beliau mengekalkan jawatan ketua Umno bahagian Kota Bharu atau sebaliknya kerana hanya Allah lebih mengetahui isi hati beliau tetapi yang pasti sikap yang ditonjolkan oleh Zahid dengan membantah isu penggunaan ISA terhadap exco kerajaan Selangor dan juga ahli parlimen DAP Teresa Kok, pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng/a> seharusnya dipuji dan menjadi contoh kepada pimpinan Barisan Nasional yang lain. Bukan hanya menyokong pemimpin secara buta tuli.

Jadi selepas ini siapa pula yang bakal menyusul untuk bersama dengan Zahid Ibrahim. Shabery Chik memang tak bole pakai, cakap tak serupa bikin ....Bagi saya mungkin perkara ini ada kaitan dengan isu peralihan kuasa yang sekarang ini sedang sibuk diperjuangkan oleh DSAI...sama-sama kita nantikan..

silembiks : tahniah Zahid Ibrahim, moga lepas ini anda keluar Parti UMNO pula untuk sama-sama berkhidmat dengan Pakatan Rakyat

Ada Tarikh Lain Jika 916 Tidak Berjaya - Malaysiakini


Tengah malam tadi ketika dok sibuk bikin kerja, salah seorang sahabat dapat SMS yang memberitahu bahawa Anwar sudah berjaya mengumpulkan jumlah MP yang akan melompat ke Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan Baru di Malaysia.

Bagi saya, jika plan asal 916 tidak berjaya insya-Allah ada tarikh lain. Sempat juga call Bro. Shamsul (AMK Malaysia), katanya perkembangan positif cuma tunggu pengumuman dari DSAI esoknya (hari ini).

Bagi bro.Sofi pula, dia dah bagi garis panduan terlebih dahulu berikutan langkah yang akan diambil untuk meneruskan kemaraan PR :-

1) Mendapat kepastian bahawa sekurang-kurangnya 30 ahli parlimen berhijrah masuk PR
2) Mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri bagi membincangkan proses peralihan kuasa dengan aman, licin dan teratur.
3) Mengadap Seri Padukan Baginda Yang Dipertuan Agong menyembahkan situasi sebenar selepas PR mendapat majoriti sokongan ahli-ahli parlimen.

4) Perdana Menteri meletakkan jawatan.
5) Mendapat perkenan Tuanku Seri Padukan Baginda Yang Dipertuan Agong untuk membentuk kerajaan.

Bagi saya, kita tunggu sahajalah seterusnya, Seperti yang saya ada ungkapkan tadi, tak dapat 916 ada lagi tarikh lain yang past yang pasti dalam tempoh yang terdekat, angin perubahan politik akan melanda di Malaysia...

Kisah Nujum Pak Belalang Versi Politik - Malaysiakini

silembiks : Saya terima mail ini petang tadi, tapi saya upgrade sikit tanpa berlakunya cacat cela pada sketsa dibawah.....

Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih, bagaimanakah kia mahu tahu yang mana UMNO dan yang mana PR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah UMNO dan yang menegak ke atas itulah PR..'

Tukang Soal : 'Sebabnya... !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun telah tahu sekarang ini parti UMNO hampir tenggelam manakala PR makin tinggi kedudukannya. ..'

Soalan 2

Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah UMNO dan yang
manakah PR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Ini senang saja, kita letakkan kedua anak itik ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PR dan yang lari sampai terberak itulah UMNO..'

Tukang Soal : 'Sebabnya... !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab di dalam negara kita, musuh PKR hanyalah UMNO yang patut kita kejar.. Bukan Parti Amanat Bangsa di Indonesia atau Parti Rak Tai di Thailand..!! !'

Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah, Satu... baaaanyak-banyak! !... Dua... sedikit-sediiiiikit ....!!! Tiga... jarang-jarang! !!... Empat... kad-dang, kad-dang, Apa itu..???'

Ahli Nujum Negara : 'UMNO!!!'

Tukang Soal : 'Buktikan..! !'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak. .. Ertinya, ahli UMNO memang banyak dalam negara ini...

Dua... Sedikit-sediiikit. .. Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari bilangan ahli UMNO yang banyak itu...

Tiga... Jarang-jarang. .. Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan...

Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang barulah kita dengar dan lihat ada pemimpin tertinggi UMNO yang mahu mendengar suara ahlinya...'

Soalan 4

Tukang Soal : 'Dimanakah terletaknya kekuatan Laksamana UMNO..?? Di kerisnya kah? atau di jenteranya kah..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana UMNO bukan terletak pada kerisnya ataupun pada jenteranya.. .'

Tukang Soal : 'Dimana terletak kekuatannya. .???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan UMNO hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya! !'

Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana UMNO begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya. .. Iaitu toyol dari Media Prima, toyol dari Polis serta toyol dari Badan kehakiman.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

'Biasalah... UMNO akan memungkiri janji dan suka lari dari tajuk apabila kalah dalam apa-apa pertandingan. . Tapi bak kata Dato' Seri Anwar Ibrahim,

Jangan takut.. LAWAN... KITA LAWAN...!!!'

Soalan extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana... !!! Apakah yang ada di genggaman beta...????'

Ahli Nujum Negara : '........... DUIT !!!..''Kerana duitlah yang telah MENJAHANAMKAN UMNO...'

tiada soalan selepas itu coz Pak Lah yang selaku tukang soal dan pengsan...maka berlakulah peralihan kuasa kepada Pakatan Rakyat.....begitulah senarionya.....

Isnin, 15 September 2008

Pekerja Kilang Infineon Berpiket Kerana Tidak Berpuas Hati Dengan Majikan - Malaysiakini

Syukran kepada Ustaz Khairul kerana dapat merakamkan isu tadi. Saya salah seorang yang berada di dalam kilang terbabit. Hendak mengambil gambar tapi melihat situasi tidak mengizinkan jadi saya membatalkan hasrat saya. Kepada Ustaz Khairul terima kasih atas artikel ini. Kepada Bro Sofi, saya terpaksa copy artikel ini...

Saya bersama-sama dengan YB Sim Tong Him, Ahli Parlimen Kota Melaka mendengar keluhan dan masalah yang dihadapi oleh Pekerja-pekerja Infineon yang berpiket di kilang tersebut hari ini.

Saya kesal dengan kegagalan pihak syarikat Infineon yang tidak dapat memberi maklumat yang jelas tentang isu ini sehingga berlakunya kejadian piket pada hari ini.

Apa yang berlaku pada pagi ini menunjukkan bahawa berlakunya 'miss communication' antara pekerja yang terlibat, kesatuan sekerja dengan pihak pengurusan syarikat.

Berdasarkan maklumat daripada beberapa pekerja yag terlibat adalah jelas pihak pengurusan infineon mengamalkan sikap double standard , ini kerana saya difahamkan terdapat yang pekerja yang bersetuju dan memohon untuk mendapatkan tawaran VSS tetapi tidak ditunaikan sebaliknya pekerja yang tidak memohon VSS pula yang dipilih untuk skim ini iaitu mereka diberi 2 pilihan iaitu skim persaraan keluarga dan satu lagi skim bayaran bonus selama 12 bulan.

Saya mengharapkan pihak syarikat dan pekerja terbabit serta kesatuan sekerja syarikat tersebut dapat menyelesaikan isu ini dengan baik dan adil demi kebajikan pekerja terbabit.

Sepatutnya pihak syarikat memaklumkan perkara terlebih dahulu serta berunding dengan pihak terbabit sebelum sesuatu tindakan di ambil keatas mereka.

PAS akan sentiasa komited untuk menuntut keadilan dan hak-hak pekerja dan ini adalah sebahagian daripada apa yang kita sedang perjuangkan iaitu kebajikan rakyat.

InsyAllah apa yang berlaku pada hari ini akan kita pantau dari masa ke semasa bagi bersama sama memperjuangkan hak-hak rakyat lebih-lebih lagi isu yang melibatkan kepentingan pekerja.

Saya juga mengharapkan kerajaan negeri dapat menangani isu ini kerana hari ini pihak exco atau wakil kerajaan negeri tiada bersama-sama mendengar keluhan dan masalah pekerja terbabit.

Khirul Che Salleh
Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Negeri Melaka

silembiks : Dalam situasi tadi saya difahamkan semua staf keluar dan tidak menjalankan mesin lebih 4-5 jam...kerugian dalam tempoh tu hanya pihak majikan saja yang tahu..yang pasti mesin tersebut hanya dijalankan oleh pekerja kontrak (bukan staf Infineon). Memang kecoh tapi xdelah sampai nak baling batu...Paling kuat pun mereka bersorak.....

Terbukti Yang Zahid Hamidi Sukakan ISA - Malaysiakini


Apa yang hendak dipertahankan dengan ISA..Kita semua memang dah nampak yang ISA ni memang zalim. Tapi kita diperdengarkan kenyataan seorang menteri yang bernama Zahid Hamidi yang masih lagi membela ISA..sila klik sini untuk selanjutnya...

Masih tak ingatkah kalian yang menimpa salah seorang mangsa ISA dimana apa yang berlaku kepada Sharizal Sirin tahanan ISA yang dibebaskan secara bersyarat baru –baru ini yang tidak dibenarkan melawat anak sulungnya, Aina Mardiah yang nazak ketika itu semasa berada dalam tahanan ISA sehinggalah saat anak kesayangannya itu menghembuskan nafas yang terakhir.. Berbalik kepada kenyataan Zahid Hamidi, adakah perkara ini tidak menganiaya mangsa ISA.....saya teringin melihat penjelasan dari kamu wahai Zahid Hamidi !!!

p/s : lagi bantahan terhadap kenyataan Zahid Hamidi berhubung isu 'ISA'. Klik disini untuk membaca terus artikel bang bakar ( penarik beca )

Beranikah Zahid Ibrahim Meletakkan Jawatan ??? - Malaysiakini

Mmm sudah menjadi satu lumrah kepada Pak Menteri yang berada dibawah payung Barisan Nasional berani cakapa tapi takut nak laksana. Semalam Zahid Ibrahim menyatakan bahawa beliau sanggup meletakkan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri atas sebab jika kerajaan terus menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang disifatkannya sebagai 'tidak adil'.

Bagi saya baguslah jika dia menentang penggunaan ISA yang ternyata menzalimi masyarakat di Malaysia. Tapi sanggupkah beliau meletakkan jawatan. Bukan apa, takut kenyataan yang beliau keluarkan ini hanyalah bertujuan untuk meraih undi sahaja. Jika kita lihat sejarah yang lepas, TDM dulu kata nak letak jawatan, alih2 dia anjak masa tu...si makcik Rafidah sampai tercabut kasut dia ketika menerpa ke arah TDM...masihkah anda semua ingat....itupun beliau meletakkan jawatan apabila ketika itu pengaruh beliau mula merosot...kalau tak BN mesti dah lingkup pada PRU 11..

Lagi kes si Menteri Penerangan la ni, Datuk Shabery Chik..katanya jika beliau gagal dalam debat bersama DSAI, beliau akan meletakkan jawatan...selepas debat tersebut dah terbukti beliau gagal walaupun sampai berbuih mulut dia nak mempertahankan kerjaan Pak Lah...tapi dengan selamba dia masih mengekalkan jawatannya...dasar muka tembok setebal 8 kaki !!

Terkini si Zaid Ibrahim....memang saya kagum bila dia cakap macam tu..tapi kalau cakap tanpa ada usaha tak guna juga....kalau bikin gempak nak letak jawatan semua orang bole bikin...kalau berani buatla.....saya rasa si zaid ni xberani punya....apa2 kita tunggu dan lihat..

silembiks : tahniah dan tabik untuk Zaid Ibrahim, sekurang-kurangnya berani juga beliau bersuara berkenaan isu ISA...nak harap MP @ menteri dalam BN yang lain, macam hampeh !!!

Ali Rustam Dan Hutang Kerajaan Negeri Melaka - Malaysiakini


Sumber dari blog sebol yang menunjukkan jumlah hutang di bawah kepimpinan Kerajaan Negeri Melaka....Waa respek sama lu Ali Rustam..tiap-tiap tahun 'value' dia meningkat..ini macam tahun depan kasik 'up' lagi ok..

Hutang makin banyak tapi hasilnya takdela sangat...bangunan-bangunan kat Melaka yang dulu jadi pasaraya popular la ni dah nak jadi muzium...akibat nak kejar Melaka Maju 2010 habis semua duit diperabihkan..macam ni ke yang dikatakan pandai memerintah...??? ( saya ambik ayat ni dari salah seorang pemimpin dan orang kuat UMNO )...Kalau macam ni cara memerintah mau juga saya 'join' UMNO dan BN......lagi banyak duit lagi cepat negara bangkrap !!!


silembiks : abis negeri Melaka tanahairku......

Isu Kos Penyelengaraan Perdana V6, Pelik Tapi Benar - Malaysiakini


Sekarang ni nak jadi mekanik pun tak selamat apatah lagi yang membabitkan servis kereta-kerta kerajaan Negeri...Silap-silap haribulan jadi macam kes ini dimana pihak pengurusan dua bengkel kereta didakwa berhubung kes penyenggaraan 14 buah Proton Perdana V6 Executive Exco Kerajaan Terengganu berjumlah RM1.07 juta...klik disini untuk selanjutnya...

Kalau mengikut kenyataan di dalam akhbar Utusan yang bertarikh 14 September 2008, kenyataan dari Ahmad Said (MB Terengganu) dan beberapa exco akan diambil. Tetapi persoalannya jika keputusan tersebut menunjukkan yang dalangnya adalah dari bekas exco yang lepas, adakah mereka juga akan didakwa ??? Dalam hal ni jangan pulak BPR nak berat sebelah pulak !!!

Ahad, 14 September 2008

Isu Matematik Dan Sains Dalam BI. Hishamudin Sudah Gagal - Malaysiakini

Macam mana boleh jadi lagu ni.. Sebelum ini si Hishamudin 'Aww" bukan main berbangga dengan prestasi pelajaran budak2 sekolah terutama mata pelajaran Sains dan Matematik yang dikatakan meningkat.

Sebaliknya, semalam Ahli Jawatankuasa Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena), Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, daripada analisis Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007, hampir 30 peratus pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) gagal Bahasa Inggeris.

Tu dia, hampir 30 peratus yang gagal....berbalik pada persoalan tadi, kenapa sebelum ini dicanang cerita yang prestasi pelajar semakin meningkat dan cemerlang di dalam math dan Sains yang sudah di'upgrade' kepada penggunaan BI ?? Sebelum ini dah ramai pihak yang tidak bersetuju bila si Mudin memgumumkan penggunaan BI dalam 2 subjek ini. Malangnya tidak diendahkan. Alangkah wajar keputusan yang dicapai pada Persidangan Meja Bulat Pertubuhan-Pertubuhan Bukan Kerajaan Melayu untuk mendesak agar Si Mudin meleletakkan jawatan beliau sebagai Menteri Pendidikan jika beliau gagal melaksanakan semula pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu.

mmm nampaknya sejak kerajaan BN dah nak tumbang dah ramai manusia yang berani 'sound' pak-pak menteri..kalau tak selama ini jadi Pak turut jer keje mereka..jadi tu tandanya kerajaan BN dah tak lama lagi la tu..

silembiks : 'ISA'kan jer si Hishamudin coz dia dah lenyapkkan penggunaan Bahasa Melayu dari dalam subjek pendidikan di Malaysia...Pasal isu papan tanda je si Theresa kok dah kena, kenapa tidak bagi Hishamudin ??

Kenapa Pimpinan UMNO Tidak Di 'ISA' kan ?? - Malaysiakini

Kenapa hanya mereka saja yang di 'ISA'kan ??? kenapa tidak dari UMNO dan Barisan Nasional ???

Ini semua permainan politik kotor UMNO, apa bezanya yang menyebabkan mereka tidak ditahan ??? kalau nak dikatakan RPK menghina Islam kenapa tiada bantahan ketika Tun Dr.Mahathir menghina sunnah Rasulullah dengan mempertikaikan janggut rasulullah, serban rasulullah pendek kata apa yang dituntut dalam Islam semua dipertikaikan. Kenapa beliau tidak di 'ISA'kan ?? Takde pulak mana-mana Jab. Agama Islam nak hantar memorandum...Hal ini hangpa semua jawab di akhirat nanti k...

Lagi, bila Theresa Kok ditahan atas dakwaan isu azan dan papan tanda yang kecoh diceritakan baru-baru ini. Jika kalian faham maksud penahanan tersebut seolah-olah ia mengaitkan isu perkauman dan erti kata boleh mengancam keamanan negara. Tetapi persoalannya, kenapa si 'kera' Ahmad Ismail yang dah memang terang menghina kaum Cina dan menanggap mereka sebagai pendatang serta mengoyakkan gambar Koh Tsu Kon tidak dikenakan tindakan yang serupa ??? Apakah beliau ini sememangnya manusia yang sememangnya maksum dan segala dosanya beliau hanya Pak Lah yang boleh hapuskan ??..sedarlah Ahmad Ismail, jaga tutur bicaramu...ingat, semua umat manusia diatas muka bumi ini juga 'pendatang' !!!...

Menurut si Hamid 'Botak' Albar, Susulan penahanan 3 orang dibawah ISA, Abdullah Badawi menyatakan itu bukan di bawah arahannya tetapi dibawah arahan Syed Hamid Albar selaku menteri dalam negeri.

Sebaliknya yang berlaku apabila Syed Hamid Albar menafikannya dengan menyatakan penahanan itu bukan dibawah arahannya tetapi datang dari pasukan polis yang namanya tidak dinyatakan.

Gila rasanya dengan politik Malaysia...kadang-kadang saya pelik dengan masyarakat Malaysia, pemimpin yang sememangnya kita dah nampak 'BODOH' tapi kita masih sokong....cubalah bawa berfikir....!!! entah apalah nak jadi dengan Malaysia sekarang......buat kenyataan pun, kenyataan yang mem'BODOH'kan !!!

Idris Haron Dah Mula Tunjuk Taring - Malaysiakini

Lagi cerita pimpinan UMNO ber'label' menteri yang berotak udang. Selepas si Ali Rustam menyokong pandangan Najib dan Najib Altantuya menyokong pandangan Muhyiddin kini si Deris Haron, MP Tangga Batu pula mengeluarkan satu kenyataan bahawa kenyataan Muhyiddin hanyalah untuk meraih populariti.

Beliau yang 'hanya' sebagai Exco Pemuda UMNO juga berpendapat yang kenyataan si Muhyiddin hanyalah untuk meraih sokongan dari peringkat bawahan, almaklumlah pemilihan agung UMNO dah tak lama lagi.

Best pulak rasanya bila tengok keadaan kapal UMNO yang semakin banyak 'bocor'nya...Jika dulu sorang dua pemimpin jer yang buat ulasan, sekarang ni pemimpin UMNO yang tak popular pun dah berani tunjuk muka dan keluar statement.. Tu tandanya tak lama lagi UMNO akan dikafan dan seterusnya ditalkinkan oleh Pak Lah sendiri...KJ ?? jadi makmum untuk meng'amim'kan udahla..

Deris, deris...tak takut ke kau kerana menderhaka kepada Ali Rustam...nampak gayanya, tak lama la kau di kerusi Tangga Batu tu, silap2 haribulan pada PRU 13 nasib kau tenggelam terus dan takde nak tinbul-timbul seperti mana Prof Ruhanudin ( ex. MP Bukit Katil ) dan Datuk Amid Nordin ( ex Adun Telok Mas ).

silembiks : si Idris Haron pun nak raih populariti juga..kalau tak kenapa dia pulak sibuk2 nak kuar statement..tinggi sangat ke jawatan dia dalam UMNO ???

Beginilah Padahnya Jika UMNO Melahirkan Pemimpin Berfikiran Rendah - Malaysiakini

Menteri Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim mendesak agak Muhyiddin dipecat berhubung dengan kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini. Beliau yang juga merupakan salah seorang 'penjilat' tetap kepada Pak Lah berkata "Perkara ini cukup mudah, jika Muhyiddin tak puas hati dan tidak yakin dengan Abdullah, beliau haruslah meletakkan jawatan sebagai menteri."

Mmmm dangkalnya pemikiran menteri ini, bagi saya sejak bila orang bawah tidak boleh menasihatkan pemimpin atasan ?? maksum sangat ke dia sampai semua perkara yang dah tak betul kamu masih lagi nak mengiakan ?? UMNO dah nak hancur pun kamu masih lagi nak sokong ?? Mmmm dalam PAS pun, pemimpin parti adakalanya sanggup menerima teguran dari anak buahnya...kalau macam ni sikap yang UMNO amalkan memang berkuburla kamu terus lepas ini...

Selepas ini dalam buku teks sejarah form 1 kita akan dapat lihat bagaimana berlakunya sejarah UMNO dikuburkan..Ia terjadi semuanya kerana mempunyai tahap pemikiran seperti "beruk-beruk" Khairy Jamaludin...

silembik : ramai sangat dah si penjilat UMNO....sampai basah lencun Pak Lah dibuatnya..

Ali Rustam Pun Dah Tak Sokong Pak Lah - Malaysiakini

Ali Rustam yang selama ini hanya pandai membodek Pak Lah nampaknya sudah mula beralih sokongan kepada Najib Altantuya. Almaklumlah kenyataan beliau selama inipun cuma bertujuan untuk melambung-lambung Pak Lah sahaja, mana ada kenyataan yang lahir dari kepala otak dia sendiri.

Terkini dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 11 September 2008, Ali Rustam telah menyokong kenyataan Najib berkenaan tarikh peralihan kuasa diputuskan oleh ahli-ahli UMNO peringkat akar umbi.

Nampak gayanya, politik Ali Rustam hanyalah ber'tuan' manusia semata-mata, bukan untuk memartabatkan perjuangan parti yang selama ini diagung2kan oleh puak-puak UMNO..Ini semua gara-gara takut tak dapat jawatan yang selama ini memberikan kekayaan kepada beliau.....Tambahan pulak dia tau yang Pak Lah dah memang tak lama lagi nak pegang jawatan sebagai PM....maknya kalau dia masih sokong Pak Lah tak ke naya...jatuh Pak Lah, jatuhnya dia sekali...

silembiks : sapa lagi yang nak jadi macam Ali Rustam agaknya selepas ini...