Jumaat, 21 November 2008

Satu Lagi Projek 'KERA'jaan Barisan Nasional Melaka, Jeti RM 3 Juta Runtuh - Malaysiakini


Beginilah cara Kerajaan Barisan Nasional Melaka melaksanakan kerja. Entah mana silapnya jeti yang bernilai RM 3 juta runtuh akibat dipukul ombak ketika air pasang besar melanda beberap hari lalu.

Keadaan itu juga mengakibatkan harapan 50 nelayan hancur lebur yang mahu kerja pembinaan pembinaan itu siap mengikut jadual.

Kejadian ini berpunca daripada kesilapan pemaju yang gagal melaksanakan pembinaan mengikut spesifikasiyang ditetapkan, hingga menyebabkan jeti yang dibina diatas tanah mendap tidak kukuh lalu runtuh apabila dipukul ombak.

Persoalannya, kenapa pihak pemaju tidak melakukan kajian yang lebih terperinci sebelum melaksanakan sesuatu kerja dan adakah pemaju yang dipilih merupakan pemaju yang ber'level' 'cokia' ataupun jenis tangkap muat ataupun yang lebih penting siapa yang memilih pihak pemaju ini untuk projek jeti tersebut..??

Jika amalan ini berterusan alamatnya jeti Serkam ini bakal menerima nasib yang serupa sepertimana dialami projek pembinaan makmal komputer di sekolah yang kerap runtuh sebelum ini. Ini baru runtuh, takut dimasa akan datang jeti ini pula bakal meragut nyawa manusia kelak.....Harap ada tindakan yang segera dilakukan tambahan Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) juga ada kaitan dengan projek ini...

Inilah Rafidah Aziz, Cakapnya Memang Tidak Boleh Dipercayai - Malaysiakini

Jika benar Rafidah masih mahu mengekalkan jawatan sebagai Ketua Wanita janganlah menggunakan pelan peralihan kuasa sebagai alasan. Sejak bila Rafidah yang sebelum ini digelar sebagai 'Wanita Besi' kini telah berubah menjadi 'Wanita pengecut' ??. Jadi sudah terbukti yang Rafidah memang sudah memasang niat dari awal untuk mengekalkan kerusi panas Wanita UMNO.

Saya mengambil sedikit ayat yang diungkap oleh Rafidah dan saya rasa semua sedia maklum serta jelas akan maksud sebenar Rafidah. Sila baca dibawah :-

'Jika "dipercepatkan" kepada Mac, ia juga bererti bahawa saya dipaksa menyerahkan jawatan ketua secara bulat-bulat, dengan Shahrizat menang tanpa bertanding. '

'Ini menidakkan hak dan kemahuan 117 bahagian yang telah mencalonkan saya untuk pegang jawatan hingga Jun 2009.'

Nampaknya sudah jelas yang semua ini adalah agenda Rafidah. Jadi saya rasa semua pembaca faham bukan politik yang dimainkan oleh Rafidah. Bagi saya ini merupakan kejayaan pertama Rafidah cuma saya merasakan beliau dalam proses mengatur strategi bagaimana hendak menewaskan Shahrizat yang kini sudah memperolehi sokongan yang lebih ramai berbanding beliau. Tempoh masa 4 bulan dari sekarang macam-macam boleh berlaku dan saya ramalkan yang Rafidah berjaya menewaskan Shahrizat dan Shahrizat bakal menerima nasib sepertimana yang timpa oleh Zaharah Sulaiman sebelum ini..Tak percaya ker ?? lu tengoklah sendiri...tetapi kena ingat, realitinya inilah politik jika anda berada dalam UMNO...

Alahai....Jahilnya Zahid Hamidi - Malaysiakini

Saya tertarik dengan isu yang dibawa oleh sahabat Angkasnuri berhubung dengan isu Solat Jumaat. Berita ini juga telah di'sensasikan' oleh Akhi Sofi di blog beliau. Bukan hendak mempertikaikan keimanan sesiapa, tetapi semua sedia maklum terutama kaum Adam yang beragama Islam bahawa hukum Solat Jumaat ialah Fardhu ain, makna kata ia wajib dilaksanakan jika tiada masalah uzur. Maybe sahabat-sahabat lain boleh mengetengahkan lagi isu ini.

Tetapi Zahid Hamidi berbeza pula pandangannya. Baliau yang beragama Islam sepatutnya berfikir akan masalah ini sebaliknya bukan melenting dan mempertikaikan keimanaan RPK. Soal itu biar Allah yang tentukan tetapi sebaliknya dalam isu ini Zahid Hamidi perlu membuat satu anjakan agar perkara ini tidak berulang di masa akan datang serta maruah orang Islam juga terbela. Kena ingat, tahanan ISA semuanya ditahan tanpa bukti...jadi siapa yang mahu tanggung semuanya....

sumber dari AngkasnuriImam Samudra,Mukhlas dan Amrozi sedang mendengar Khutbah


Datuk Zahid Hamidi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri melenting bila Raja Petra Kamarudin mempertikaikan prosedur tahanan ISA beragama Islam yang tidak dibenarkan sembahyang Jumaat.

Beliau berkata, solat Jumaat memang tidak diizinkan bagi tahanan ISA dan janganlah sesiapa memberi alasan untuk mempetikaikannya.

Saya tak bercadang nak mempertikaikannya tetapi cuma sekadar hendak berkongsi bahawa 3 orang pengebom Bali iaitu Amrozi, Mukhlas dan Imam Samudra yang dijatuhkan hukuman mati baru-baru ini pun masih lagi dibenarkan sembahyang Jumaat dan sembahyang raya sementara menanti tarikh pelaksanaan hukuman mati dilakukan.

Terkini : Shahrizat VS Rafidah Mac 2009 - Malaysiakini

Akhirnya Rafidah bakal mendapat tentangan dari naibnya sendiri iaitu Shahrizat dalam perebutan jawatan Ketua Wanita UMNO Malaysia. Rata-rata ramai sudah menjangkakan bahawa Shahrizat akan membuat keputusan yang luar dari dugaan Rafidah.

Tahniah diatas keberanian anda Shahrizat. Tetapi dalam situasi ini ada bermacam-macam kemungkinan boleh berlaku, dimana :-

1. Jarak masa yang perhimpunan Agung UMNO yang terlalu panjang dimana ia akan diadakan pada bulan Mac 2009. Tidak mustahil para perwakilan yang sebelum ini menyokong Shahrizat akan berpaling tadah jika Rafidah melaksanakan 'plan' susulan.

2. Masalah politik wang juga boleh mengakibatkan Shahrizat tersungkur. Tambahan Rafidah dengan isu politik wang sudah menjadi darah dagingnya. Lihat sahaja isu AP sebelum ini. Berapa banyak keuntungan beliau kaut melalui isu AP sahaja....

3. Jika Rafidah masih bertegas dengan plan peralihan kuasanya, beliau pasti berusaha merangka strategi seterusnya. Saya pasti Rafidah masih lagi bernafsu untuk terus bernafas di dalam politik UMNO, serta memastikan beliau ditempatkan semula di dalam kabinet Malaysia.

Ini sekadar 'kemungkinan' dari saya. Tetapi jika perhimpunan Agung UMNO diadakan pada hujung tahun ini saya merasakan karier politik Rafidah mungkin sudah berkubur awal ini berikutan lebih 100 bahagian menyokong Shahrizat bertanding jawatan ketua Wanita Umno.

Sekurang-kurangnya lima negeri memberi sokongan penuh kepada Shahrizat untuk mencabar penyandang Rafidah dan sebahagian bahagian yang mencalonkan Rafidah pun kini beralih sokongan kepada Shahrizat. Apa2hal kita tunggu kisah selanjutnya, tambahan pula Pak Lah sudah mula bersuara untuk menyelesaikan kemelut yang melanda keatas makcik-makcik ni...

Khamis, 20 November 2008

Beranikah Shahrizat ?? - Malaysiakini

Berani atau tidak kita nantikan bersama keputusan Shahrizat hari ini ( Khamis - 20 Nov 2008 ). Kita lihat sejauh mana keberanian Shahrizat, adakah beliau akan menjadi seperti si Jebat di dalam cerita Laksmana Hang Tuah atau sebaliknya. Jika menurut akhbar portal Malaysiakini, Shahrizat berkemungkinan akan mengumumkan yang beliau bersedia bertanding menentang Rafidah bagi jawatan Ketua Wanita UMNO. Tambahan pula beberapa bahagian dan negeri yang sebelum ini mencalonkan Rafidah sudah berpaling tadah dan kini memihak kepada Shahrizat.

Jadi atas faktor inilah yang menyebabkan Shahrizat berani bersuara. Syabas Shahrizat diatas keberanian anda walaupun berkemungkinan anda bakal kehilangan kuasa, tetapi keberanian yang sebeginilah yang dicari. Alangkah bagusnya jika keberanian ini diterapkan di dalam perjuangan Islam. Tentu Shahrizat boleh dipanggil sebagai srikandi Islam...

p/s : Saya dah macam wanita UMNO pulak, asyik citer pasal depa jer..he he he

Tak Pasal-Pasal Raihan, Rabbani, Hijjaz Jadi Mangsa - Malaysiakini

Ekoran 'Sajak Kematian' yang memuatkan aksi mayat menerima azab kubur, yang menjadi kontroversi selepas ditayangkan kepada murid sekolah rendah, tempiasnya turut dirasai oleh kumpulan nasyid popular tanahair seperti Raihan, Rabbani dan Hijjaz.

Hairan sungguh saya, Setelah lebih 10 mereka berkecimpung di dalam bidang seni suara kenapa baru sekarang media hendak mengungkit penglibatan mereka di dalam Al-Arqam. Tak habis-habis lagi ker menganggu periuk nasi orang. Memang sudah menjadi tanggungjawab mereka menjalankan tugas tetapi laksanakan tugas secara berhemah, tak pasal2 disebabkan isu ini mereka terpaksa mengeluarkan
statement bagi menafikan yang mereka terlibat dengan kegiatan Al-Arqam.

Entah hapa-hapa entah media Malaysia ni. Yang dibincangkan ialah isu 'Sajak Kematian' tetapi kumpulan nasyid ini pula yang menjadi mangsa. Tak paham cerita sebenar kot agaknya. Harap lepas ni media jangan dok serbu tak tentu pasal..nanti tak pasal2 jadi macam
wartawan Melodi dalam kes baru-baru ini...

Rabu, 19 November 2008

Rafidah Mula Dilanda Tekanan - Malaysiakini

Isu Wanita UMNO semakin meruncing dimana Pak Lah terpaksa hadir untuk menyelesaikan kemelut yang melanda. Untuk pusingan seterusnya saya dapat lihat giliran Rafidah menerima tekanan.

Rafidah yang bertegas dengan pelan peralihan kuasanya pada jun 2009 dinasihatkan oleh Wanita UMNO Sabah agar mencontohi Pak Lah yang sanggup mempercepatkan peralihan kuasanya dari tahun 2010 kepada Mac 2009.

Tekanan kepada Rafidah yang kononnya digelar 'wanita besi' (bagi saya ia sudahpun berkarat) semakin berganda ekoran Wanita UMNO Pulau Pinang tidak bersetuju dengan pelan peralihan kuasa yang dicanang Rafidah.

Pendekkan cerita, hampir semua negeri sudah muak dengan karenah Rafidah yang sengaja melambatkan pelan peralihan kuasa. mereka semua sudah sedar bahawa akibat pelan peralihan kuasa inilah mengakibatkan pergerakan Wanita UMNO semakin bergolak. Justeru itu, saya merasakan agar elok sahajalah Rafidah ini mengundurkan diri dari pergerakan Wanita UMNO. Cukuplah dengan kerja bodoh yang beliau lakukan selama ini. Sepatutnya dah saat-saat hendak mengundurkan diri biarlah diri tu dikenang bukannya dihina dan dicerca oleh pelbagai pihak..itupun tak bole pikir ker ???

Ikhlaskah PLUS Membantu Pengguna Lebuhraya ?? - Malaysiakini

Terima kasih saya ucapkan kepada PLUS diatas diskaun yang diberikan kepada pengguna lebuhraya, tetapi bagi saya kaedah yang PLUS laksanakan sungguh tidak praktikal bagi pandangan peribadi saya. Bukan tidak bersyukur tetapi sebaliknya ianya hanya memberi keuntungan kepada sebilangan kecil pengguna lebuhraya dan kemungkinan kemalangan jalanraya akan meningkat berikutan kadar diskaun tersebut bermula pada jam 12 tengah malam sehingga jam 7 pagi.

Berikut adalah kenyataan dan pandangan dari sebilangan pengguna berhubung dengan isu ini. Harap selepas ini pihak PLUS dapat celik mata dalam isu ini. Cuma dari saya, jika benar mahu membantu pengguna lebuhraya, biarlah ikhlas..bukan mengemukakan syarat2 sedemikian rupa...

Diskaun PLUS tidak praktikal? - Utusan Meloyar

IPOH 18 Nov. - Orang ramai menyifatkan tawaran diskaun tol 10 peratus kepada pengguna kenderaan ringan yang melalui Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) antara pukul 12 tengah malam hingga 7 pagi sebagai tidak praktikal.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, rata-rata orang ramai yang ditemui menganggap langkah PLUS itu tidak memberi kesan kepada keseluruhan pengguna.

Seorang pekerja swasta, Zulkifli Razali, 39, berkata, sekiranya PLUS benar-benar ingin menurunkan kadar tol, ia tidak sewajarnya untuk waktu tertentu sahaja.

''Saya rasa apa yang dilakukan oleh PLUS ini agak pelik. Kalau hendak turun bayaran tol, turunkan terus, tak payah kira siang atau malam," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

PLUS hari ini mengumumkan semua pengguna kenderaan ringan yang melalui lebuh raya PLUS antara pukul 12 tengah malam hingga 7 pagi akan menikmati 10 peratus diskaun tol.

Diskaun itu merupakan salah satu insentif yang diperkenalkan melalui Program Insentif Perjalanan PLUS bermula 1 Januari tahun depan hingga 31 Disember 2010.

Seorang pekerja swasta, Sharifah Mazwin Syed Mohd. Salehhuddin, 31, pula berkata, langkah PLUS itu bakal mengundang lebih banyak kemalangan jalan raya.

Katanya, ini kerana memandu selepas tengah malam adalah berbahaya kerana kebiasaannya orang akan berasa mengantuk.

''Kalau sudah tengah malam, siapa hendak guna lebuh raya kerana ramai orang sudah tidur," katanya.

Seorang lagi pekerja swasta, Johari Ahmad Sudan, 32, berkata, PLUS sepatutnya memberikan tawaran diskaun tersebut pada waktu bekerja kerana ramai menggunakan lebuh raya pada masa tersebut untuk berulang-alik dari tempat kerja.

''Tawaran PLUS ini hanya akan menyusahkan pengguna kerana mungkin ada pengguna sanggup pulang lewat atau pergi kerja lebih awal semata-mata ingin berjimat cermat," ujarnya.

Azlin Abd. Aziz, 30, pula berkata, pemberian diskaun itu hanya menguntungkan segelintir kecil pengguna lebuh raya sahaja.

Katanya, insentif itu mungkin memberi manfaat kepada pengguna semasa musim perayaan kerana ramai lebih berminat menggunakan lebuh raya selepas tengah malam tetapi tidak pada hari biasa.

''Bagaimana pula dengan pengguna wanita yang takut memandu seorang diri selepas tengah malam kerana boleh membahayakan keselamatan mereka," katanya.

Selasa, 18 November 2008

Bantahan penjualan arak di Melaka - Malaysiakini

Akhbar Utusan Malaysia bertarikh 12 November 2008 hari Rabu pada mukasurat 24 Ruangan Dalam Negeri , kolum kanan dan bawah sekali bersaiz 2.5 inci lebar kali 2 inci tinggi menyatakan NOTIS PERMOHONAN LESEN MENJUAL MINUMAN KERAS seperti berikut :

Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa nama
YAI KWI LAI
No. K/P : 740914-10-5313

Yang berniaga dengan nama ANSEN WORLD ENTERTAINMENT SDN BHD (771108 T) di alamat NO 9 BANGUNAN DRALAND , JALAN MERDEKA , 75000 MELAKA telahpun membuat permohonan kepada PENGERUSI LEMBAGA PELESENAN , PEJABAT DAERAH MELAKA TENGAH. Bagi mendapatkan Lesen Menjual Minuman Keras Jenis RUNCIT. Sebarang bantahan dari orang ramai hendaklah dikemukakan Lembaga Pelesenan.

SEKIAN DIMAKLUMKAN

************ ********* **
KOMEN :
Setiap kali mana-mana kedai yang ingin menjual arak mereka perlu memohon lesen. Lesen ini mungkin tidak akan diluluskan jika mendapat bantahan munasabah dari orang ramai di kawasan berkenaan , tidak kira dari orang Islam atau bukan Islam.

Antara alasan yang munasabah ialah :
1. Kawasan adalah majoriti Islam
2. Sudah terdapat banyak kedai yang menjual arak , nyatakan bilangan minima kalau boleh
3. Sering berlaku pergaduhan antara mereka yang mabuk pada malam hari
4. Sering berlaku kemalangan jalanraya akibat pemandu mabuk di kawasan berkenaan
5. Botol-botol arak didapati bersepah-sepah di tempat awam dan jalanraya setiap hari terutama pada hujung minggu.
6. Kedai tersebut berhampiran dengan sekolah
7. Dan sebagainya

TAPI RAMAI RAKYAT MALAYSIA TERUTAMA UMAT ISLAM YANG TIDAK PRIHATIN ATAU TERLEPAS PANDANG UNDANG-UNDANG INI.

OLEH ITU JADILAH RAKYAT MALAYSIA DAN UMAT ISLAM YANG PRIHATIN

INDIVIDU , PERSATUAN , JAWATANKUASA MASJID , JKKK , PERTUBUHAN BELIA DAN SEBAGAINYA BOLEH BUAT BANTAHAN

JANGAN BERPELUK TUBUH. JANGAN HARAPKAN ADA ORANG LAIN AKAN BUAT BANTAHAN, AKHIRNYA TIADA SIAPA YANG BUAT BANTAHAN

NEGARA KITA SUDAH PARAH DENGAN DADAH DAN ARAK

Apa Faedah Rakyat Perolehi Jika Harga Minyak Turun ?? - Malaysiakini

Bosan juga hendak bercerita berkenaan isu minyak. Di Malaysia, penurunan harga minyak merupakan satu kejaiban. Almaklumlah sepanjang BN memerintah belum pernah sekalipun harga minyak turun, tetapi kali ini ia berlaku. Itupun gara-gara takut kehilangan sokongan dari masyarakat di Malaysia.

Cerita disebalik penurunan harga minyak yang kini sudah masuk kali ke 5 adakalanya memberikan kebosanan kepada saya dimana kerajaan berasa bangga dengan penurunan harga minyak tersebut. Tetapi terfikirkah mereka akan masalah yang kian terhimpit dan sering bermain difikiran masyarakat ??

Isu harga barang yang naik semakin membimbangkan. Jika kerajaan tidak menaikkan harga minyak terlalu mendadak pada bulan Jun lepas kemungkinan besar masalah ini tidak akan timbul. Saya menyambut baik hasrat kerajaan menurunkan harga minyak tetapi dalam masa yang sama kerajaan perlu memikirkan strategi selanjutnya bagi memastikan harga barang dapat diturunkan. Jika sekadar menyelar dan memboikot tindakan peniaga tanpa membuat pemantauan saya rasa usaha ini tidak akan berjaya dan boleh dianggap sia-sia. Sebagai kerajaan yang sudah memerintah lebih daripada 50 tahun sepatutnya kerajaan lebih peka terhadap segala permasalahan yang ditanggung masyarakat di Malaysia. Tetapi akibat 'kebodohan' melampau mereka inilah mengakibatkan perkara sebegini berlaku.

Kerajaan Barisan Nasional yang ada sekrang tidak ubah seperti penagih dadah yang hanya tahu mencari penyakit dan tiada usaha mencari jalan penyelesaian. Jika beginilah cara mereka memerintah, turunlah harga minyak sehingga RM 1.00 seliter harga barang tetap tidak akan turun....

Wanita UMNO Yang Semakin Retak - Malaysiakini


Masalah dalaman pergerakan Wanita UMNO Malaysia boleh saya katakan umpama retak menanti belah. Rata-rata penyokong setia UMNO pasti marah apabila membaca kenyataan ini. Najib awal-awal lagi sudah mengumumkan bahawa beliau tidak akan mencampuri urusan 'mak-mak datin'.

Di dalam artikel yang lepas saya ada mengatakan bahawa mesti ada sesuatu perkara yang Rafidah sembunyikan bahkan semasa sidang media pun masing2 sendiri dapat menilai tatkala melihat wajah shahrizat yang begitu kelat bahkan senyumannya juga jelas dibuat-buat.

Isu peralihan kuasa di dalam wanita UMNO dari kaca mata saya mengambarkan bahawa detik berakhirnya karier politik salah seorang daripada mereka bertiga. Tapi dalam isu ini saya dapat lihat tekanan lebih kepada Shahrizat dimana Rafidah tetap dengan keputusannya bahkan isu ini sudah diputuskan didalam mesyuarat walaupun beberapa negeri membantah selepas itu. Kamilia juga tetap mempertahankan sokongan daripada UMNO Wanita Bahagian yang telah memberikan undi sehinggakan beliau berjaya melepasi kuota untuk merebut jawatan Naib Ketua. Persoalannya, andaikata Wanita UMNO bersetuju dengan pelan peralihan tersebut maka pemangku ketuanya sudah tentu Shahrizat tetapi siapa pula naibnya dan bagaimana pula nasib kamilia. Takkan ke melopong beliau nanti jika yang naik sebagai Naib ketua nanti orang lain....

Bagi saya, wanita UMNO ini tak ubah seperti mesin yang hanya tunggu suis di'ON'kan. Jika mereka semua sudah sedia maklum bahawa peralihan kuasa akan dilakukan pada bulan Jun 2009, kenapa masih lagi mahu dipertandingkan jawatan Ketua dan Naib Ketua. Bukankah itu 'menjerat diri' namanya.

Inilah permainan politik wanita UMNO..Setiap kali pemilihan pastinya bangkit pelbagai isu....Saya suka dengan pendekatan yang diambil oleh Ketua Wanita UMNO Johor, Datuk Halimah Sadique dimana beliau mencadangkan agar ketiga-tiga makcik ini bersemuka untuk menyelesaikan kemelut yang semakin rumit...

p/s : ada 3 kemungkinan yang saya boleh nyatakan disini :-

a. Rafidah - merancang melepaskan jawatan sebagai Ketua Wanita UMNO Malaysia pada bulan Jun 2009. Pemilihan UMNO pula pada Mac 2009. Najib diangkat jadi presiden dan juga bakal PM. Beliau akan membentuk kabinet terbaru Malaysia selepas itu dan jika Rafidah masih lagi menjadi Ketua Wanita kemungkinan satu jawatan dari menteri kabinet kemungkinan menjadi milik beliau tambahan beliau masih lagi sebagai salah seorang MP. Mungkin ini salah satu impian yang Rafidah mahukan sebelum beliau mengundurkan diri dari arena politik tanah air.

b. Shahrizat - The Giant Killer yang tewas kepada Puteri Reformasi pada PRU 12. Kekalahan yang tidak disangka mengakibatkan populariti beliau semakin jatuh. Umumnya semua mengetahui bahawa Shahrizat layak untuk merebut jawatan Ketua dan Naib Ketua wanita. Tetapi ketegasan Rafidah dengan pelan peralihan kuasanya pada Jun 2009 dan Kamilia yang tetap ingin bertanding mengakibatkan Shahrizat semakin kesempitan. Silap-silap haribulan dia menjadi mangsa politik wanita UMNO


c. Kamilia - Berjaya melepasi kelayakan bertanding untuk merebut jawatan Naib Ketua. Bertegas hendak bertanding jawatan Naib dan tidak setuju dengan pelan peralihan kuasa yang dicanang Rafidah kerana ia mendatangkan masalah. Ketegasan inilah mengakibatkan Shahrizat kian tersepit...seperkara lagi, jika shahrizat dipilih sebagai pemangku Ketua Wanita jadi jawatan pemangku Naib Ketua pula milik siapa, adakah milik Kamilia ?? Itupun jika ada rezeki, jika tidak beliau juga bakal menjadi mangsa pelan peralihan kuasa Jun 2009 yang dicadang oleh Rafidah..